Afbeelding

Tien jaar buurtzorg

Human Interest

De landelijke organisatie Buurtzorg bestaat tien jaar en daar staan de Hillegomse teams Hillegom de Zilk en Hillegom 2 uitvoerig bij stil. Zaterdag 28 januari wordt een bijeenkomst gehouden in De Hoeksteen aan het Karel Doormanplein 2 met als thema: 10 jaar ontmoeten.

Door Annemiek Cornelissen

Het belooft een gezellige middag te worden met optredens van het koor Elan en het orkest Symhoenix. Ook zullen er Welzijnsorganisaties uit Hillegom aanwezig zijn en zichzelf presenteren. Tevens zal er aandacht besteed worden aan het boek "10 jaar herinneringen aan Buurtzorg" die speciaal voor het jubileum is uitgegeven. Buurtzorg heeft 900 teams in Nederland, 13000 medewerkers en zo'n 75.000 cliënten.

In Hillegom zijn er twee teams met elk ongeveer 30 cliënten. Bij team Hillegom De Zilk werken tien vaste medewerkers en een stagiaire en bij team Hillegom 2 vijf vaste medewerkers, twee oproepkrachten en een stagiaire. Buurtzorg is namelijk een erkend leerbedrijf. Ingrid van de Reep en Arja Looijestijn zitten in de feestcommissie namens team Hillegom De Zilk en Willy Heemskerk namens Team Hillegom twee. Volgens Arja Looijestijn bestaat Buurtzorg in Hillegom nu zeven jaar. "We zaten eerst in een kantoor boven op een verdieping aan de Marconistraat. Nu hebben we sinds een jaar of drie een prachtig kantoor aan de Industriekade 1, waar we heel blij mee zijn. We gaan als verpleegkundige de wijk in met eigen vervoer, maar hebben ook een aantal dienstfietsen. Omdat we een kleinschalige organisatie zijn en alles onder eigen beheer hebben, kunnen we de juiste zorg bieden". De verpleegkundigen helpen de cliënten onder andere met wassen en aankleden, het klaarzetten en geven van medicijnen, het verzorgen van wonden, het geven van injecties, het bestrijden van pijn, palliatieve zorg, hulp verlenen aan terminale cliënten, het begeleiden van dementerende cliënten thuis en de begeleiding van de mantelzorgers. "Een breed pakket dus! En we kunnen dat allemaal doen omdat we zelfsturend zijn. We huren ons eigen kantoor, verzorgen zelf de indicaties, nemen zelf de cliënten aan en zijn heel betrokken bij hen. We werken nauw samen met de huisartsen, ergotherapie en andere hulpverleners. Bovendien hebben we een Ipad, waardoor we snel met elkaar kunnen communiceren."


Uit de krant