Afbeelding

Jaarwisseling in regio veilig verlopen

Algemeen

Op de gemeenschappelijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance is extra personeel ingezet gedurende de hele jaarwisseling om het grote aantal meldingen dat altijd op deze dag binnenkomt, te kunnen verwerken.

Tijdens de jaarwisseling verwerkt de gemeenschappelijke meldkamer ongeveer 10% van het jaarlijkse aantal meldingen.

Brandweer

Voor Brandweer Hollands Midden is de jaarwisseling rustig verlopen. Naast de vier beroepskazernes waar een grotere bezetting dan normaal aanwezig was, was ook een groot aantal vrijwillige brandweerkazernes in deze nacht bemand. Dit is gedaan om de uitruktijd zo kort mogelijk te maken. Arjan Stam, Commandant van Dienst en directeur Incidentbestrijding Brandweer Hollands Midden: "De trend van de laatste jaren zet gelukkig door, de jaarwisseling is een feest voor iedereen, ook wij krijgen tijd om te genieten van het vuurwerk en de oliebollen."

Ambulance

De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden heeft acht slachtoffers met vuurwerkletsel behandeld en is uitgerukt voor een vechtpartij. Evenals voorgaande jaarwisselingen zijn extra ambulances en een extra Officier van Dienst Geneeskundig ingezet. Het LUMC, Alrijne Ziekenhuis en Groene Hart Ziekenhuis hebben gezamenlijk voor letsel als gevolg van vuurwerk: 16, vechtpartij: 2 en alcohol 16 personen behandeld. De inzet van extra personeel was voldoende. De Huisartsenpost Midden Holland, Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland en Doktersdienst Duin- en Bollenstreek hebben respectievelijk 11, 25 en 20 personen behandeld voor letsel dat in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling. Ook voor hen was de extra inzet van medewerkers voldoende.

Vuurwerk

De Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) controleert jaarlijks de opslag en verkoop van vuurwerk door bedrijven in de regio Holland Rijnland. De controles bestaan uit een voorcontrole een maand voor de verkoop, waarbij sprinklers, brandmeldinstallaties en bewaarplaatsen worden gecontroleerd op het voldoen aan wettelijke eisen. Tijdens de drie verkoopdagen (29, 30 en 31 december) bezochten de toezichthouders van de ODWH de 45 vuurwerkverkooppunten meerdere keren. Daar werd voornamelijk gecontroleerd op gedragsvoorschriften. Bijvoorbeeld of het vuurwerk op de juiste manier werd opgeslagen en of er geen gevaarlijke situaties konden ontstaan. Zowel tijdens de voorcontroles als tijdens de verkoopdagen heeft de ODWH intensief contact met betrokken ondernemers. Het aantal overtredingen dat in de verkoopperiode 2016 is geconstateerd bedraagt zeventien.

Negentien incidenten

In Hillegom is de brandweer één keer in actie gekomen voor een melding voor container- /kleine (afval)brand, vorig jaar kregen zij drie meldingen. De politie had 9 incidenten (jaarwisseling 2015-2016: 21 incidenten). In Lisse kreeg de brandweer met vier meldingen te maken voor kleine afvalbranden, tegen twee meldingen het jaar daarvoor. De politie had het iets drukker: 19 incidenten, één aanhouding (jaarwisseling 2015-2016: 11 incidenten).

Uit de krant