Afbeelding

Kennismaken met Stichting WelzijnsKompas Hillegom-Lisse

Human Interest

Vanuit Welzijn Lisse en Welzijn Hillegom is sinds 1 januari een nieuwe organisatie ontstaan: WelzijnsKompas Hillegom-Lisse.

Het logo werd vlak voor de kerst onthuld in het gemeentehuis van Lisse, door de wethouders Annechien Snuif (Hillegom) en Adri de Roon (Lisse). De beide stichtingen zijn nagenoeg gelijk wat betreft omvang, dienstverlening, doelstelling en visie. Samen staan ze sterker en kunnen ze meer betekenen voor de kwetsbare inwoners van Lisse en Hillegom. Ze gaan kosten besparen aan de 'achterkant' van de organisatie door bijvoorbeeld systemen samen te voegen. Deze besparing komt weer ten goede aan investeringen aan de 'voorkant', namelijk in innovatie en nieuwe projecten.

Welzijnskompas telt 18 medewerkers, die elk hun eigen projecten hebben en daarvoor verantwoordelijk zijn. De organisatie werkt intensief samen met huisartsen, fysiotherapeuten, andere welzijnsorganisaties, een vrijwilligersnetwerk en een mantelzorgersnetwerk.

Dichterbij

Astrid Verkerk, directeur WelzijnsKompas Hillegom Lisse, sprak tijdens de onthulling van het logo over Welzijn Nieuwe Stijl. Dat staat voor meer vindplaatsgericht werken, drempels verlagen, projectmatig werken, altijd samen met anderen (Welzijn op Recept) en het in 2017 in te voeren project 'Even Buurten'. "Het streven is dichter bij bewoners met hulpvragen te zijn. Zo vroeg mogelijk signaleren en ondersteuning geven. Dat bespaart en voorkomt overbelasting van de mantelzorger en het steunnetwerk. We gaan dit doen door onder meer contact te leggen met mensen in de buurt die bij buurtgenoten signaleren dat iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld de visboer, of iemand van een vrijwilligersorganisatie.

'Zo vroeg mogelijk signaleren en ondersteunen'

Ook gaan we meer inzetten op informele ondersteuning. Veel mensen willen best een handje helpen, maar denken vaak dat er al hulp ingeschakeld is. Of ze weten niet goed wat er bij hen in de buurt nodig is. We willen daarom aanwezig zijn waar ook veel mensen samenkomen. Denk aan de sportschool, de supermarkt. En natuurlijk zorgt WelzijnsKompas ook voor de verbinding naar formele zorg of ondersteuning als dat noodzakelijk is", aldus Verkerk.

Uit de krant