Afbeelding

Raadsleden geven het goede voorbeeld: 'Helpt u ons de eerste zes minuten?'

Politiek

Raadsleden van de gemeente Hillegom zijn op 12 december getraind door medewerkers van de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden in het reanimeren en gebruiken van een AED. Enkelen van hen hebben zich direct opgegeven als burgerhulpverlener.

De ambulancedienst vindt dat ze hiermee een mooi signaal afgeven.

"Helpt u ons de eerste 6 minuten?" Met deze slogan wil de ambulancedienst burgers oproepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. De eerste zes minuten kan het verschil worden gemaakt. Natuurlijk doet de ambulance zijn best om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de reanimatie te starten, maar in de praktijk kan ongeveer 20 procent van de ambulances in de eerste minuten op de plaats van het incident zijn. Omdat de overlevingskansen sterk afhangen van het moment waarop gestart wordt met de reanimatie, kan hulp van de burger van levensbelang zijn.

Campagne

Op 31 maart is de regionale ambulancevoorziening Hollands Midden gestart met het alarmeren van burgerhulpverleners. De campagne om burgers op te roepen is in volle gang en inmiddels hebben zich al meer dan 5300 vrijwilligers zich aangemeld via de website www.ravhm.nl van de ambulancedienst. Gestreefd wordt naar minimaal 1 procent van de inwoners van Hollands Midden, wat neerkomt op ongeveer 8000 inwoners. Dit aantal is nodig om een dekkend netwerk van hulpverleners te krijgen. Joost Bernsen, leidt het project namens de RAV: "Het is een fantastisch signaal dat de gemeenten afgeven door zelf een AED training te volgen. Ik hoop dat veel burgers dit voorbeeld ter harte nemen en zich snel inschrijven voor een training."

Speciale kasten

Via de hartstichting is hierover informatie te vinden. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars graag tegemoet in de kosten van een training. Door de RAV, in samenwerking met Hartveilig Wonen en de gemeenten wordt gekeken naar de actuele situatie per gemeente en gezocht naar oplossingen om zoveel mogelijk burgers te bewegen zich aan te melden. Het aan de buitengevel plaatsen en beschikbaar stellen van AED's is ook een belangrijk doel. In de regio zijn al meer dan 1000 AED's, maar de uitdaging is om voldoende AED's 7 x 24 uur bereikbaar en inzetbaar te maken. Er zijn speciaal hiervoor (geconditioneerde) kasten op de markt, die bij alarmering op afstand voor de vrijwilliger geopend kunnen worden. Nu hangen er soms in verschillende bedrijven naast elkaar AED's in panden. "Wat zou het mooi zijn als bedrijven en winkeliersverenigingen de koppen bij elkaar steken en gezamenlijk kiezen voor één AED aan de buitengevel die tevens 7 x 24 uur beschikbaar is voor de burgerhulpverleners. De kosten kunnen ze dan ook delen, " laat Bernsen weten.

Uit de krant