Afbeelding

2017: Bollenstreek durf te innoveren

Algemeen politiek

Ruim 300 leden en klanten van de Rabobank Bollenstreek troffen elkaar vorige week in de Muze in Noordwijk voor de bijenkomst 'Visie op 2017'.

Door Jos Draijer

Gastsprekers waren Barbara Baarsma, Directeur Kennisontwikkeling van de Rabobank en Danny Mékic, jonge ondernemer en expert op het gebied van internet, innovatie en technologie. Bij binnenkomst werden de aanwezigen verrast door pianospel van een wat mysterieuze pianist, weggekropen in de kraag van zijn jas. Een video-impressie over de Duin- en Bollenstreek volgde en riep een gevoel van trots op over de streek. Terecht, want uit onderzoek blijkt dat deze streek een van de meeste welvarende en aantrekkelijke woonregio's van Nederland is.

Drie stellingen

De stemming werd er gelijk ingebracht door drie vragen van de directeur Bedrijven van de Rabobank Bollenstreek Michiel Kolff. Hij vroeg of ze het wel of niet eens zijn met drie stellingen over: innovatiekracht, inkomen en het aantal vrijwilligers in de Duin en Bollenstreek. Men blijkt de eigen streek goed te kennen: innovatiekracht, inkomen en het aantal vrijwilligers liggen hier inderdaad hoger dan het landelijk gemiddelde.

'Neem de emoties serieus maar laat ze niet regeren'

Baarsma deelde haar dilemma met de aanwezigen: enerzijds sterk opkomende onvrede bij de bevolking die met de internationale economie te maken heeft zoals bijvoorbeeld werkeloosheid vanwege (arbeids)migratie, anderzijds de noodzaak om economische groei te bewerkstelligen om de voorzieningen van de verzorgingsstaat te kunnen betalen. Zij benoemde de tweedeling in de samenleving: hoog- en laagopgeleid, jong en oud, stad en land. De politiek heeft daar moeite mee waardoor nog al eens feiten en emoties door elkaar lopen, met de buik in plaats van het hoofd besloten wordt. Vandaar haar boodschap aan de politiek: "Neem de emoties serieus maar laat ze niet regeren".

Mékic bleek de mysterieuze pianist te zijn, en deed in een zeer bevlogen verhaal een oproep om meer ambitie te tonen en vooral niet bang te zijn voor innovatie en technologie. De Duin- en Bollenstreek scoort daarbij al bovengemiddeld maar: pak door, want innovatieve, creatieve technologie wordt een enorm (export) product. Vrijwel alle industrieën bevinden zich al in een overgang, een transformatie, vanwege technologische innovatie. Het is ook de beste route naar economische groei in de toekomst. In de Visie 2017 van de Rabobank wordt de keuze voor het technologisch innoveren ('de Vierde Industriële Revolutie') bevestigd in plaats van de scenario's: 'doormodderen' of 'deglobaliseren'. Mensen veranderen echter minder snel dan technologie. Maar dat is voor Danny Mékic geen reden om kalmer aan te doen. Hij illustreerde dit met een anekdote over Henry Ford die uit eigen beweging de technologie een boost gaf door de T Ford te produceren. "Wat denkt u, aldus Henry Ford, wat voor antwoord ik krijg wanneer ik de mensen eerst had gevraagd waar ze behoefte aan hebben? Een sneller paard, zou het antwoord geweest zijn."

Uit de krant