Afbeelding

Nieuw contract Jeugdsportfonds en - cultuurfonds

Sport

In de Hillegomse Muziekschool hebben de Hillegomse wethouders Annechien Snuif van Cultuur en Fred van Trigt van Sport op maandag 28 november het nieuwe contract voor het Jeugdsportfonds (JSF) en het Jeugdcultuurfonds (JCF) ondertekend.

Door Annemiek Cornelissen

Het betreft een contract voor twee jaar, die ook werd ondertekend door Chris van Staalduinen penningmeester van de JSF en JCF van de Provincie Zuid Holland. Wethouder Annechien Snuif noemde de Hillegomse Muziekschool de plek bij uitstek voor deze ondertekening. "Deze vervolgovereenkomst is er gekomen na een evaluatie door de gemeenteraad, waaruit is gebleken dat de fondsen succesvol zijn".

In 2015 hebben 45 kinderen uit Hillegom gebruik gemaakt van de fondsen, 38 kinderen van Het Sportfonds en zeven kinderen van het Cultuurfonds. Dit jaar is er een stijgende lijn en hebben 58 kinderen zich aangemeld, 48 voor het Sportfonds en tien voor het Cultuurfonds.

Alle kinderen kunnen zwemles volgen

Daarbij hebben vijftien kinderen van de gelegenheid gebruik gemaakt om zwemlessen te volgen, hetgeen er later bij is gekomen.

"Wij als gemeente vinden het een goede zaak dat kinderen, waarvan de ouders het niet kunnen betalen, nu ook zwemlessen kunnen volgen. Het is belangrijk dat kinderen een diploma kunnen halen". Het JSF en het JCF zijn er voor kinderen van wie de ouders deelname aan sport- of cultuuractiviteiten niet kunnen betalen.

De gemeente Hillegom stelt hiervoor in totaal 30.000 euro per jaar beschikbaar.

Hiervan is 20.000 euro bedoeld voor sport en 10.000 euro voor cultuur. Wethouder Annechien Snuif zei het fijn te vinden als de kinderen wat meer gebruik zouden maken van het Cultuurfonds: "Nu is de Sport het populairste, terwijl ik vind dat Cultuur net zo belangrijk is.

Denk bijvoorbeeld aan dansen en het volgen van muzieklessen". Wethouder Fred van Trigt merkte lachend op dat Annechien Snuif zojuist het gras onder zijn voeten had weggemaaid: "Zij heeft eigenlijk alles al gezegd, wat ik wilde zeggen, maar ja, gras voetbalt lekkerder als het korter is! Mijn hart ligt bij de sport, ik ben een sportman, maar ik vind het ook geweldig dat kinderen door het Cultuurfonds ook piano, blokfluit kunnen spelen of zingen. Daarom hoop ik dat het Cultuurfonds een groei gaat doormaken."

In Hillegom zijn wij de voorloper

"Hiervoor hebben we de intermediairs keihard nodig. De fondsen zijn een mooi initiatief voor Hillegom. In Lisse wordt er nog geen gebruik van gemaakt, dus als Hillegommer zijn we een voorloper, sterker nog het project is langzaam doorgesijpeld naar Teylingen, heb ik me weten te vertellen."

Uit de krant