Afbeelding

Durf te dromen met de wethouder

Algemeen

Leerlingen van de brugklas mavo/havo en de eerste klas havo van het Fioretti Hillegom waren donderdag 6 oktober te gast in de raadszaal van de gemeente Hillegom, waar zij werden ontvangen door wethouder Jeroen Verheijen.

Door Annemiek Cornelissen

De leerlingen kregen een presentatie in het kader van projecten en masterclasses. Dit vond plaats in het kader van de omgevingsvisie, waarbij gekeken wordt hoe Hillegom er in 2030 uit gaat zien. De afgelopen weken hebben ze aan een presentatie op school gewerkt over hoe ze Hillegom zien over vijftien jaar en drie van de acht presentaties, die door de in totaal veertig leerlingen werden gemaakt, werden op donderdag 1 december gepresenteerd in de raadzaal van het gemeentehuis aan de wethouder en raadsleden. Zeven van de negentien raadsleden waren daarbij aanwezig en dat was best een groot aantal gezien het tijdstip van de bijeenkomst. De veertig leerlingen waren allemaal aanwezig samen met docenten Jörgen Hilbrandts en Sanne Knook. Aan het project was weken voorafgegaan, want het begon allemaal met het project dat de masterclass op school deed: Durf te dromen, dat zes weken in beslag nam, gevolgd door Droom: Hillegom 2030, waarmee werd gestart na het bezoek aan het gemeentehuis. Volgens teamleider de Vries van het Fioretti Hillegom is de masterclass dit jaar nieuw op de school en stelt dit de leerlingen in de gelegenheid om vaardigheden te leren om zich te presenteren en hierdoor talenten te ontwikkelen, die zij tijdens hun latere studie kunnen toepassen. Dit werd tijdens de presentaties zeker bewezen, want de gemeenteraadsleden en de wethouder waren behoorlijk onder de indruk.

McDonald, Burger King en KFC

In een van de presentaties wilden de leerlingen onder andere een Mac Donalds, Burgerking en KFC, maar hadden ook plek gecreëerd voor veel meer huizen, omdat ze meer inwoners wilden hebben. Maar ook sportvelden, een tram of metro, een bejaardenhuis, een ziekenhuis en een manege, park, meertje en draaimolen. In een andere presentatie kwam de duurzaamheid aan bod. Een game-hal met bowling, paintball en lasergamen, met buiten een park met zonnepanelen en windmolens; een soort energiepark, die wat binnen staat duurzaam kan aansturen.

Geen tijd voor bollenvelden

De wethouder en raadsleden waren enorm onder de indruk van dit plan, dat nog werd onderstreept door de leerlingen, met heel veel huizen en villa's, grote wegen, veel groen en veel meer inwoners. Een derde presentatie viel op doordat er geen powerpoint, maar een filmpje was gemaakt door de leerlingen onder andere bij De Draka. De boodschap hier was: geen grote fabrieken, maar veiligheid voor onderwijs in het centrum.

De Raadsleden mochten vragen stellen en op de vraag: "Waar zijn de bollenvelden? Die hebben we nergens gezien?", werd geantwoord: "Ik denk niet dat jongeren daar iets mee te maken hebben en hun tijd aan gaan besteden".

Uit de krant