Afbeelding

Aandacht en waardering voor mantelzorgers in de regio

Algemeen

Lisse/Hillegom n In het Fioretti College te Lisse werden zaterdag mantelzorgers in het zonnetje gezet. Dit gebeurde in het kader van Dag van de Mantelzorg, die officieel op 10 november was.

Mantelzorgers zorgen langere tijd voor een chronisch zieke of iemand met een beperking. Het kan gaan om de zorg voor een partner, een ouder, een kind, een buurman, vriend, of vriendin. Mantelzorg is meestal geen bewuste keuze, je groeit er als het ware in. Vaak wordt de zorg gecombineerd met werk en/of een gezin, waardoor er niet of nauwelijks tijd overblijft om zelf te ontspannen. Daarom is de Dag van de Mantelzorg er voor hen, om ook eens even te ontspannen, met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen.

Na het welkomstwoord, waarin het samengaan van Welzijn Lisse en Welzijn Hillegom vanaf 1 januari nog even genoemd werd, namen de aanwezige wethouders Annechien Snuif van Hillegom en Evert Jan Nieuwenhuis elk het woord. Zij roemden de inzet van de mantelzorgers, waarbij beiden refereerden aan een situatie binnen hun familie. Snuif vertelde dat haar zwager alleen voor de zorg van zijn moeder staat; niet omdat zij niet willen helpen, maar omdat ze zo ver weg wonen. Hillegom - Maastricht doe je niet even een paar keer in de week.

Nieuwenhuis noemde het gezin van zijn broer en schoonzus, een gezin waarbij een van de kinderen gehandicapt is. "De andere kinderen zijn eigenlijk al heel jong mantelzorgers, ze groeien ermee op", zei de wethouder.

Hierna volgden de deelnemers gezamenlijk de presentatie 'Langer zelfstandig thuis',verzorgd door Marente. Daarna was het tijd voor een uitgebreide lunch. In de middag stonden verschillende workshops op het programma, die elk een uur duurden. De deelnemers, vooral bestaande uit dames, konden kiezen aan welke twee ze mee wilden doen. Het aanbod was divers, van yoga tot bloemschikken, van chocolade maken tot servies beschilderen of een wijnproeverij. De mantelzorgers konden hiervoor in diverse lokalen van het Fioretti College terecht. Vooral het chocolade maken bleek erg in trek.

Mantelzorgcompliment

Binnenkort kunnen aangemelde mantelzorgers het mantelzorgcompliment komen ophalen. Dat kan in Lisse op de volgende data: maandag 21 november van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur; locatie: Floralis (Floralisplein 69); donderdag 24 november van 16.00 tot 19.00 uur, locatie: Beukenhof (Eikenlaan 2). Mantelzorgers kunnen zelf kiezen op welke tijd zij het compliment op komen halen. Voor Hillegom is de procedure voor het ophalen in een brief aan de mantelzorgers toegelicht.

Uit de krant