Afbeelding

Zicht vanuit de file op de Elsbroekerpolder

Algemeen Sporen van Vroeger

De brug over de Ringvaart is naar verwachting nog zo'n tien dagen buiten gebruik. Bewoners van de Meerlaan ervaren een weldadige verkeersrust en herinneren zich weemoedig hoe het vroeger was. Maar al het verkeer dat zich tussen Hillegom en Beinsdorp beweegt, zal elders doorgang moeten vinden en dus zuchten verkeersdeelnemers op de alternatieve routes zich door de extra verkeersdrukte heen, bijvoorbeeld in de spitsfiles bij de toegang naar de N207 aan de Leidsestraat. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel: wie daar in de file staat, kan genieten van het zicht op de Elsbroekerpolder: een waardevol veenweidegebied in het zuiden van Hillegom.

Het grasland wordt gebruikt voor het houden van vee maar is tevens van belang voor weidevogels.

Deze polder ligt op de overgang van het strandwallen/strandvlakte-landschap naar het droogmakerijlandschap van de Haarlemmermeer. Het systeem van strandwallen en strandvlakten is ontstaan doordat in de loop der eeuwen de kustlijn zich herhaaldelijk naar het westen heeft verlegd. Hierbij is een aantal maal voor de bestaande duinen een nieuwe duinenrij afgezet. De binnenste strandwal is de oudste, waarop ook Hillegom is ontstaan. Achter deze strandwal lag een moerassige laagte, waarin laagveen tot ontwikkeling kwam. Later is men in dit laagveengebied turf gaan winnen en hierbij ontstond het Haarlemmermeer, dat in de 19e eeuw is drooggelegd. Tussen de binnenste strandwal en de Ringvaart ligt een overgangszone, waar de zandige ondergrond van de strandwal geleidelijk over gaat in veen.

Het gevolg van de bebouwing in Hillegom in de 20e eeuw is dat er nog enkele veenweidegebieden zijn overgebleven, waar de huidige Elsbroekerpolder er een van is.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland werkt de komende jaren aan de verbetering van het watersysteem in de polders van de Duin- en Bollenstreek. Er is gestart met een watergebiedsplan waarbij samen met eigenaren en belanghebbenden de aan- en afvoer in de polders verbeterd worden. Dit jaar is al een overleg geweest met inwoners van de Oosteinderpolder en in de nabije toekomst start de analysefase en planvorming voor de Venniperpolder en de Elsbroekerpolder.

Over het werk dat het Hoogheemraadschap binnen Hillegom verricht, zal de heer P. Kuyt een lezing houden tijdens de Najaars Vriendenavond van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De tweede lezing van deze Vriendenavond zal worden gehouden door de coördinator van onze werkgroep Genealogie, Alphons Maas, over de boeiende uitdaging om alle inwoners in het Hillegom van 1830 in alle woningen te plaatsen – dit met gebruik van de lijsten van de volkstelling en het kadaster uit die tijd.

De Vriendenavond is op vrijdagavond 11 november in de Hoeksteen aan het Karel Doormanplein 2. Aanvang om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt € 5,00 inclusief 2 consumpties. Iedereen is van harte welkom.

De digitale versie van deze column is gepubliceerd op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant