Afbeelding

Symbolische laatste bol in de grond langs N208

Algemeen

Hillegom ♦ Wethouder Anne de Jong stopte vorige maand symbolisch de laatste bol langs de N208 in de grond van het Zorgeloos Groen-project dat in oktober 2015 van start ging.

Daarmee is het langste Zorgeloos Groen-project tot nu toe, en het eerste in Zuid-Holland, bijna afgerond. De nieuwe beplanting strekt zich kilometerslang uit langs de N208 en zorgt het hele jaar door voor bloei, kleur en variatie. Voor Hillegom konden de bloembollen natuurlijk niet ontbreken. Ze zijn behandeld met een bij- en insectenvriendelijk mengsel zodat de insecten en bijen langs de N208 ook voldoende leefruimte krijgen. Dat komt de biodiversiteit in de omgeving ten goede. Dankzij het uitgekiende concept, waarin vaste planten de hoofdmoot vormen, blijft het onderhoud aan deze opvallende groenstrook tot een minimum beperkt.

De komende jaren zal Zorgeloos Groen-partner de Enk Groen & Golf, die zorgde voor de aanleg, de medewerkers van Meerlanden bijstaan in het bijhouden ervan. Zorgeloos Groen is een duurzaam beplantingsconcept voor openbaar groen. Het geeft meer kleur en kwaliteit aan de openbare ruimte en is ook nog onderhoudsvriendelijk. Een combinatie van hagen, heesters, rozen, siergrassen en vaste planten zorgt ervoor dat groenvoorzieningen heel het jaar door aantrekkelijk blijven. De toegepaste soorten zijn ziektevrije en geven onkruid geen kans.

Hillegom heeft met de voltooiing van dit project een primeur: de N208 is de eerste weg die door middel van Zorgeloos Groen een groen facelift heeft gekregen. Tot genoegen van de inwoners, bleek wel. Veel mensen hebben zich bij de gemeente gemeld met complimenten voor de kleur- en bloemrijke aankleding van de weg. Overigens is met deze laatste bol het project nog niet helemaal afgerond. In november plant de Enk Groen & Golf de rotondes in en kan Hillegom 'groen' de winter in.

Uit de krant