Afbeelding

De meerdere levens van een Hillegoms kunstwerk

Algemeen Sporen van Vroeger

Hillegom is een flink aantal kunstwerken rijk. Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert jaarlijks een kunstroute-fietstocht als onderdeel van de zomeravond-activiteiten en elke keer leren deelnemers tijdens deze fietstocht iets nieuws over de Hillegomse kunstwerken. Sommige kunstwerken is zelfs een tweede leven gegund – de Ringvaart-plastiek is er zo eentje.

Niet van ieder kunstwerk is het verhaal rondom de herkomst bekend, maar over het grote witte kunstwerk dat tegenwoordig het Fioretti College siert, is veel te vertellen. En het verhaal over deze gestileerde vogel die recht opstijgend zijn vleugels uitslaat, is opgetekend door Willem P.C. Smits. Hij is de zoon van Kees Smits, oud-directeur van De Ringvaart, de voormalige betonfabiek naast de brug naar Beinsdorp. Hij vertelt het verhaal over hoe vader Kees met het model van een halve turf hoog voor het kunstwerk thuiskwam en meldde: "Dit is kunst, en nu zijn we aan het bedenken hoe we dit aan de Ringvaart zelf in 't groot gaan maken."

Dit verhaal is gepubliceerd in de nieuwste uitgave van Hangkouserieën, het donateursblad van de Vrienden van Oud Hillegom. Het tijdschrift is inmiddels bij alle donateurs thuisbezorgd, met een cadeautje: de uitgave van "Een Hillegoms sprookje", dat uitstekend past bij een herfstavond.

Geschiedenis van de gevelstenen komt aan bod

Ook in deze uitgave van Hangkouserieën vindt u een verslag van het bezoek van onze beschermheer Jan Six X aan Hillegom, onder meer om de herenigde gevelstenen van het Armen- en Weeshuis te onthullen in de Maartenskerk. Ook de geschiedenis van deze gevelstenen komt aan bod in dit nummer.

Ook zijn we weer een nieuwe serie gestart waarvan u het eerste deel kunt lezen. Het betreft het ontstaan, de bloei en ook de neergang van het bloembollenbedrijf J. Schilpzand & Zonen. Tussen 1862 en 1925 was dit een van de toonaangevende bollenbedrijven in Hillegom. Regelmatige bezoekers van onze Vriendenavonden kunnen zich nog de lezing herinneren uit 2015 van Jan-Egbert Baalbergen. Hij schreef deze serie voor ons tijdschrift. En voor onze volgende Vriendenavond, op vrijdag 11 november in de Hoeksteen, kunnen we de thema's melden: de werkzaamheden van het Hoogheemraadschap van Rijnland, een lezing van dhr. Kuyt, en de Hillegommers van 1830, een onderzoek gepresenteerd door de coördinator van onze werkgroep Genealogie, Alphons Maas. Een voorproefje van wat deze werkgroep zoal weet te achterhalen uit de verschillende archieven waarover de Vrienden beschikken staat eveneens in deze uitgave.

Wij wensen onze donateurs weer veel leesplezier met de nieuwste Hangkouserieën. Wilt u ook graag ons tijdschrift lezen? Het fullcolour tijdschrift is onderdeel van het donateurschap van de Vrienden, dat buiten Hillegom 15 euro bedraagt (i.v.m. portokosten).Hillegommers zijn al donateur voor slechts 7 euro per jaar.

De digitale versie van deze column vindt u op de website van de Vrienden, www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant