Afbeelding

Dagje binnenkijken bij de brandweer

Algemeen

• Open dag belangrijk voor werven nieuwe vrijwilligers

Hillegom ♦ Bij De brandweer werd zaterdag 22 oktober een open dag gehouden. Aan de organisatie was door de vrijwilligers veel werk besteed. Het doel was om jong en oud kennis te laten maken met de brandweer Hillegom in alle facetten.

Door Annemiek Cornelissen

Daarom was er ook een duiktank neergezet om ook de duikers de kans te geven te laten zien wat zij doen.

Leuk was dat de kinderen konden communiceren met de duikers, er een slachtoffer uit het water werd gered en sommigen de spetters om de oren kregen als de brandweerman ene bommetje maakte.

Duikdemonstraties

Tijdens de open dag waren er duik- en hulpverleningsdemonstraties, konden er door de kinderen brandjes geblust worden met kleine blusmiddelen, werden er ritjes gereden in de brandweervoertuigen en was er een springkussen. Maar deze open dag was meer dan alleen binnenkijken bij de brandweer. Het doel was voornamelijk: vrijwilligers werven voor niet alleen de brandweer, maar ook de jeugdbrandweer. Een groot aantal mensen brachten de kazerne een bezoek.

Veel belangstelling

Meteen bij de aanvang om 10.00 uur was het al druk was. Niet alleen de activiteiten werden goed bezocht, ook de informatiestands die er waren.

Bij de Hillegomse Brandweer speelt het feit dat er vrijwilligers te kort zijn met name overdag. "De avonden en nachten zijn aardig ingevuld, omdat dan de meeste mensen niet hoeven te werken. Overdag hebben we vaak problemen met het uitrukken, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Wat mensen eigenlijk niet weten is dat veel werkgevers bereid zijn om hun personeel te steunen bij het vrijwilligerswerk bij de brandweer, omdat dat toch heel belangrijk is voor de gemeenschap. Zij zien echt de zin er wel van in", vertelt een van de kartrekkers van de open dag, Maikel Höcker, zelf nu tien jaar vrijwilliger.

Geen hoogtevrees en en teamplayer

De Hillegomse brandweer is op zoek naar vrijwilligers die het liefst wonen en werken in Hillegom en die minimaal 18 jaar zijn. Vrijwilligers moeten een VMBO diploma op zak hebben, niet bang zijn voor hoogtes en kleine ruimtes, sportief aangelegd en natuurlijk goed in een team kunnen werken.

Uit de krant