Afbeelding

Fireman Dakar Team klaar voor het grote avontuur

Algemeen

Hillegom ♦ Teamleider/chauffeur Richard de Groot, Jan Hulsebosch, eveneens teamleider en monteur plus navigator/monteur en stand-inn chauffeur Gerard Beelen zijn hard op weg om de truck, samen met drie man op het thuisfront, piekfijn in orde te hebben voor wat ze zelf noemen: Het Grote Avontuur.

Door Kees van Zuijlen

Over enkele weken, om precies te zijn 30 oktober, moet de truck in principe klaar zijn. De eerste testcase is op Valkenswaard. Die zondag zal blijken in hoeverre de truck daadwerkelijk klaar is voor de Dakar rally die gehouden wordt in Argentinië.

"Na Valkenswaard hebben we nog drie weken voor eventuele aanpassingen aan het voertuig voordat het op de boot gaat met bestemming Buenos Aires", laat teamleider De Groot weten. "Het wordt écht onze brandweer Dakar truck", stelt hij resoluut. "Zelf vliegen we eerste kerstdag richting Argentinië en nemen we afscheid van het thuisfront. Het avontuur gaat dan écht beginnen. Dan gaat de knop om."

Deelname op de motor was zeer zwaar

Hij boogt op eerder opgedane ervaringen, vanwege zijn deelname met zijn motor, acht jaar geleden. Maar die periode ligt achter hem, die deelname vergde veel fysieke arbeid en is zwaar, zéér zwaar. "Vergelijk het maar met een niet getrainde hardloper die meedoet aan de marathon. De opgelopen schade voel je na enige tijd niet meer tijdens de race, maar herstellen achteraf doe je niet meer,daarom ben ik overgestapt op de truck."

Ultieme uitdaging

"Mijn eigen zaak plus mijn leeftijd, spelden hierin een rol", vervolgt De Groot. "De overstap brengt daarentegen andere uitdagingen met zich mee. Zoals een kostenplaatje bijvoorbeeld. In tegenstelling tot vele andere deelnemende teams doen wij alles (mede vanwege onze financiële situatie) zelf en wordt de truck ons thuis gedurende de race. Daarom kunnen we nog wel wat extra financiële hulp gebruiken. Elke vorm en idee is bespreekbaar. Wij staan voor alles open!" lacht de teamleider.

Veel Brabantse deelnemers

"Weet je dan we het enige team afkomstig zijn uit Noord- en Zuid-Holland? De rest komt voornamelijk uit Brabant." Het is een ultieme uitdaging voor mens én techniek. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de regeling van de bandenspanning/ temperatuur vanuit de cabine. Onontbeerlijk bij de vele verschillende situaties. Zelfwerkzaamheid (lassen/reparaties vanuit de truck) is vanuit ons low budget onontbeerlijk." Volg de mannen via: www. firemandakarteam.worldpress.

Uit de krant