Afbeelding

Voorkomen beter en goedkoper dan genezen

Algemeen Notenkraker

Onderwerp deze keer: is de Startnotitie Sport en Bewegen van de gemeente Hillegom vorige week aangenomen in de Raad? Of: het 'eigen risico in de zorg', of liever het afschaffen ervan, dat vorige week landelijk volop in de belangstelling stond?

Ik kon niet echt kiezen, tot ik ontdekte dat deze onderwerpen met elkaar te maken hebben. Dus dan maar allebei. De Startnotitie is een opstap voor de Sport- en Beweegnota 2017 – 2020. Daarin moet een samenhangende visie op sport en beweging zichtbaar worden "die gebruikt kan worden als kader toekomstige ontwikkelingen, afwegingen en bestuurlijke besluiten over het gemeentelijk sportbeleid te kunnen sturen". In die samenhangende visie gaat het er niet langer alleen om dat sport en beweging gezond is. De maatschappelijke functie van sport krijgt nu veel meer aandacht: sociale samenhang, normen en waarden, deelnemen, integreren, etc. Sport en bewegen in alle beleidssectoren lijkt een belangrijke doelstelling te worden.

Mooie, maar wat hoogdravende voornemens. Alsof de verenigingen daar niet al lang mee bezig zijn. Het is te hopen dat de ambities worden vertaald in concrete acties waar verenigingen, scholen en instellingen wat aan hebben. Niet alleen jongeren maar vooral ook ouderen. Volgens mij zijn de kernwaarden van sport en bewegen: gezondheid, meedoen en presteren. Dat laatste ben ik in de Startnota (nog) niet tegengekomen. Een balletschool als Martha de Rijk of SV Hillegom willen toch ook vooral presteren, uitblinken, artistiek of sportief. Topsport en breedtesport kunnen niet zonder elkaar, kijk maar naar de Olympische medaillewinnaar Marc Evers. Sporten, bewegen, maar eigenlijk liever 'gezond leven' door jong en oud, is van vitaal belang bij het voorkomen van ziekten. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Blijf weg bij dokters zolang het kan

Kijk maar om u heen: gemiddeld we leven langer en zijn we vitaler. Gezond leven, dat wil zeggen steeds de gezonde keuzes maken, zou dan ook beloond moeten worden want een gezond iemand doet minder beroep op de gezondheidszorg, die onbetaalbaar dreigt te worden. Dus alleen naar de dokter als het echt nodig is. Dat kan al heel veel geld besparen. Zoals het 'eigen risico in de zorg', wel 365 euro per jaar. Daar was het nu precies voor bedoeld: mensen kostenbewust maken en stimuleren minder snel een beroep te doen op de gezondheidszorg.

De gezondheidszorg is immers geen warenhuis zonder kassa. Dat is buiten beeld gebleven in alle opwinding over het mogelijk afschaffen van de eigen bijdrage in de zorg. Het ging vooral over hoe het gat van rond de 3, 5 miljard euro op jaarbasis (!) gedicht moet worden via hogere belastingen of premies. Daarbij werd zelfs niet geschroomd om van het schrappen van deze eigen bijdrage een nivelleringsoperatie te maken. En dat terwijl de modale inkomens, zonder zorgtoeslag, al ongeveer nu al 25 procent van hun inkomen aan zorgpremies besteden. Mijn keuze is: blijf liever gezond en blijf weg bij dokters zolang dat kan. Niet alle ongemakken van het leven zijn ziekten. Kom in beweging want voorkomen is beter dan genezen en nog veel goedkoper ook.

Uit de krant