Logo dehillegommer.nl
<p>Imker Meinhard van de Reep vertelt over de zijn passie. | Foto: archief, pr</p>

Imker Meinhard van de Reep vertelt over de zijn passie. | Foto: archief, pr

Imkerij maakt een feestje van nationale zaaidagen

  Activiteiten

Imkerij Weerlanerpolder, Rabobank Bollenstreek en Bijenlint Hillegom maken van de Nationale Zaaidagen 2021 een fleurig feest.

Tijdens de Nationale Zaaidag, donderdag 22 april, worden landelijk vele acties ondernomen door organisatie, bedrijven en particulieren om de overlevingskansen voor bijen, vlinders, hommels en andere insecten te vergroten. Vanuit Hillegom doet een aantal organisaties een oproep aan alle bewoners van Hillegom en omstreken om hun tuinen bij-vriendelijker te maken. En dat kan vaak heel eenvoudig door de aanplant van planten en bloemen die bij vriendelijk zijn en ook nog zorgen voor een fleurige tuin.

In Hillegom wordt een plantenpakket aangeboden om bijen en vlinders in de tuin meer kansen te geven. Dit plantenpakket biedt een extra kans van de tuin een echte bijen- en vlinderoase te maken. Vaste, inheemse planten zijn namelijk voorwaarde voor bijen en vlinders om te kunnen overleven.

Zoemend van bloem tot bloem zorgt de bij voor bevruchting

Imker Meinhard van de Reep laat in zijn bijentuin aan de Weerlanerpolder zien dat vaste planten niet allen zorgen voor kleur en sfeer in de tuin, maar de planten zijn belangrijke nectarleveranciers voor tal van hommels, (nacht)vlinders en bijen. “Alle inheemse planten zitten vol met stuifmeel en zijn uitstekende trekpleisters voor nectarliefhebbers. Het zijn ook bijna allemaal planten die rijk en langdurig bloeien. De tuin zal er dus extra fleurig bijstaan. De bij is van alle nectarliefhebbers wellicht het belangrijkste voorbeeld van het nut van deze insecten. Zoemend van bloem tot bloem zorgen bijen voor de bestuiving en zodoende bevruchting van planten en dus van onze voedselvoorziening. Een aantal planten zijn door het hoge gehalte aan nectar en stuifmeel extra aantrekkelijk voor bijen en vlinders.”

Imker Meinhard van de Reep geeft aan dat het pakket is samengesteld door lokale kwekers en het planten bevat die jaar in jaar uit, nectar en stuifmeel leveren voor vele insecten, waaronder de wilde bijen en vlinders.

Open dagen

Naast dit pakket ontvangt iedere afnemer een zakje bloemenzaad om deze zomer nog extra kleur te geven aan de tuin of het balkon. “Vele planten(resten) bieden insecten naast voeding ook vaak nestelgelegenheid, om de kansen voor wilde bijen nog meer te vergroten bieden de organisatoren naast het plantenpakket voor de eerste 50 bestellingen een gratis een bijenhotel aan, ter beschikking gesteld door Rabobank Hillegom. Zoals ieder jaar organiseert imkerij Weerlanerpolder in het kader van de nationale Zaaidagen open dagen. Op zaterdag 24 april en zondag 25 april is de imkerij open van 11.00 tot 17.00 uur, (met inachtnemening van de coronaregels) en geeft Van de Reep de hele dag voorlichting over bijen en zijn er activiteiten voor kinderen. De imkerij ligt aan het wandelpad in de Weerlanerpolder tussen de Oude Weerlaan en de Oosteinderlaan, richting manege Koopman).

Meer info staat over het pakket staat op: www.natuurlijkhillegom.nl. Van ieder gekocht pakket gaat 5 euro naar de Stichting Natuurlijk Hillegom, een initiatief om Hillegom groener, fleuriger en meer biodivers te maken. Reservering gaat via de website www.natuurlijkhillegom.nl, maar bellen kan ook: 06 493 857 34. Vanaf 22 april liggen de pakketten bij Het Honingmagazijn, Satellietbaan 41 B (tegenover de kringloopwinkel).

Meer berichten