Logo dehillegommer.nl
Zo ziet de zaal in Floralis eruit bij een voorstelling in coronatijd. | Foto: pr
Zo ziet de zaal in Floralis eruit bij een voorstelling in coronatijd. | Foto: pr (Foto: pr)

Macedonische documentaire Honeyland bij Filmhuis Lisse

  Activiteiten

Het Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 1 september in Floralis de Macedonische documentaire Honeyland. De film uit 2019 duurt zo'n anderhalf uur.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidzes oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Het was publiekslieveling op het IDFA.

Zaal open om 19.45 uur, aanvang film 20.00 uur. Kaartjes kosten 7,50 en uitsluitend vooraf te koop via de www.floralislisse.nl. De kassa van het FHL is op de vertoningsavonden tot nader order gesloten


Meer berichten