Bezige bijen bij de raat. | Foto: pr
Bezige bijen bij de raat. | Foto: pr Foto: pr

Kijkje nemen bij de bijenkoningin

Activiteiten

Het duurt nog even, maar het is goed om het alvast in de agenda te zetten: in het weekend van 14 en 15 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis. Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing ontstaat? Of hoe bijen hun raten bouwen?

Voor het negende jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in ons land. Tijdens het open huis van de bijenhoudersvereniging ontdekken bezoekers van alles over bijen: uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Uiteraard is het mogelijk om te zien hoe honing wordt gemaakt en gaat bezoekers in de bijenkast om de koningin te zien.

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling. Hun voortbestaan is in gevaar. Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld.

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie in de buurt op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.

Uit de krant