Jong geleerd, oud gedaan. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Jong geleerd, oud gedaan. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Jeugdbrandweer gaat samenwerken

Activiteiten

De laatste tijd is een aantal leden van de jeugdbrandweer van Hillegom en Noordwijkerhout gestopt, met als gevolg dat deze activiteiten in beiden gemeenten op een laag pitje kwamen te staan.

Volgens Roelfke Spilker Korpschef van de Brandweer Hillegom waren veel voorkomende redenen van het uitdunnen van de jeugdafdeling het bereiken van de 'stop' leeftijd van 18 jaar of tijdsgebrek vanwege een (vervolg)opleiding.

Op een gegeven moment hadden beide jeugdbrandweerkorpsen slechts een aantal leden maar doordat de leden in leeftijd teveel uiteen liepen, was er geen mogelijkheid om een wedstrijdploeg te vormen. "Daarom hebben de beide jeugdbrandweerkorpsen besloten de handen ineen te slaan om te komen tot complete wedstrijdploegen zodat de korpsen weer vertegenwoordigd zijn tijdens jeugdbrandweerwedstrijden."

Daarnaast is er volgens Spilker behoefte aan nieuwe collega's die de jeugdbrandweer teams willen komen versterken. "Enthousiaste, sportieve, teamspelers tussen den 11 en 16 jaar zijn uitgenodigd een kijkje te komen nemen op de wekelijkse oefenavond van de jeugdbrandweer. Misschien kunnen zij de teams dan wel komen versterken."

De jeugdbrandweer van Noordwijkerhout en Hillegom oefenen iedere woensdagavond. De locatie van de oefening wisselt. Beide korpsen beschikken over vervoer en kunnen elkaar goed bereiken op de oefenavonden.

Oefenen in rokerige ruimten

Tijdens de oefenavonden worden volgens Spilker zeer gevarieerde oefeningen aangeboden. "Het uiteindelijke doel is om jonge mensen mee te laten kijken in het brandweerwerk en hen enthousiast te krijgen voor de 'volwassen' brandweer zodat zij mogelijk op 18- jarige leeftijd door kunnen gaan stromen naar een van de brandweerkorpsen om daar aan de slag te gaan als brandweervrijwilliger." De invulling van de oefenavonden is er volgens Spilker op gericht om basisvaardigheden te leren. "Er wordt onder andere gewerkt aan het aflegsysteem, er wordt geoefend in verkenningstechnieken in rokerige ruimtes en er wordt geschoold in levensreddend handelen. Het is in praktijk al een aantal keer voorgekomen dat een van de leden van de jeugdbrandweer in het dagelijks leven hulp heeft kunnen bieden bij een reanimatie op straat doordat zij hierin goed waren opgeleid bij de jeugdbrandweer." Een ander onderdeel is het trainen voor wedstrijden. Spilker: "Meerder keren per jaar worden wedstrijden georganiseerd. Het teamgevoel, gezelligheid en het plezier in wat je doet is erg belangrijk bij de jeugdbrandweer. Naast de oefenavonden worden er daarom ook regelmatig leuke en gezellige activiteiten georganiseerd om het teamgevoel te versterken."

Geïnteresseerden voor omgeving Noordwijkerhout kunnen mailen met Peter van den Burg: peter.vanden.burg@brandweer.vrhm.nl

Omgeving Hillegom: Frank Korbee frank.korbee@brandweer.vrhm.nl.

Uit de krant