Student Bas juicht wanneer hij hoort dat hij opnieuw Nederlands kampioen patissier is geworden.
Student Bas juicht wanneer hij hoort dat hij opnieuw Nederlands kampioen patissier is geworden. Foto: pr

Bas Klarenbeek is opnieuw beste patissier

Onderwijs

KAMPIOEN • Bas Klarenbeek uit Hillegom is opnieuw Nederlands kampioen patissier voor mbo-studenten. Vorig jaar behaalde hij deze titel al en dit jaar heeft hij zijn titel geprolongeerd. Bas deed van 20 t/m 22 maart mee aan de finale van Skills Heroes, landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten.

Bas volgt zijn mbo-opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard. Hij heeft het afgelopen jaar hard gewerkt en getraind om opnieuw de nationale titel te veroveren. "Een winnaar worden is één ding, maar een winnaar blijven vind ik vele malen moeilijker. Uiteindelijk kun je niet méér winnen dan je al had, maar je kunt wel degelijk verliezen. Ik heb het lef gehad om grenzen op te zoeken en het beste van mezelf te laten zien", zegt hij.

Bas kreeg onder meer als opdracht een showstuk te maken waarin bonbons zijn gepresenteerd. Ook moest hij desserttaartjes maken. Het thema was Rusland en Bas nam het Groot Russisch Staatsballet als uitgangspunt voor zijn ontwerpen. "Ik heb voor mezelf de lat zeer hoog gelegd door vele technieken te gebruiken en uiterst verfijnde producten te maken met onder andere een ballerina op spitzen. Het waren drie dagen keihard presteren, werken op de seconde en volledige focus houden met een eigengemaakte strakke planning. Het ging vooral zeer goed omdat ik tijdens de trainingsperiode goede begeleiding kreeg van mijn coach en de onmisbare ondersteuning van mijn docenten. Ik kreeg alle ruimte om te oefenen in een lokaal dat speciaal voor mij was vrijgemaakt op het Horizon College. Het enthousiasme, de interesse en de ondersteuning vanuit school waren top.'

Voorafgaand aan de prijsuitreiking had Bas nog een ontmoeting met de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Met drie andere mbo-studenten kon hij met de minister in gesprek. "Dat was een hele leuke ervaring. We hebben vooral gesproken over het vak. Ze is geïnteresseerd en wil al je foto's zien", aldus Bas. Met het behalen van het Nederlands kampioenschap kan Bas afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen Worldskills in het Russische Kazan, waar 1600 jonge vakmensen strijden om de wereldtitels. De samenstelling van Skills Team Nederland wordt 12 april bekendgemaakt.

Uit de krant