| Foto: Remco Out
| Foto: Remco Out

Broedende gierzwaluwen bijna zonder huis

Algemeen

Tientallen nesten van gierzwaluwen zitten er in de daken van de huizen in Emmastraat, Julianastraat en Hofstraat. Dit blijkt uit onderzoek van de Hillegomse natuurgroep Natuurlijk Hillegom. Alleen staan deze huizen op de lijst om gesloopt te gaan worden.

Door Remco Out

Afgelopen dinsdagavond liepen er meerdere vogelaars rond zonsondergang door de wijk. Aan het einde van de dag gaan de gierzwaluwen terug naar hun nest onder de dakpannen en kan er dus goed gekeken worden waar en hoeveel nesten er zijn. "De nesten van de gierzwaluwen hoeven de sloop en nieuwbouw niet tegen te houden, maar er moet wel vervangende nestgelegenheid gecreëerd worden", laat Jack van Velzen weten. De bijzondere vogels broeden in kolonies en komen elk voorjaar weer terug naar dezelfde plek. Als er dan geen alternatieven in de omgeving zijn, zullen de vogels voor altijd vertrekken en is de kolonie weg uit Hillegom. Voldoende nestkasten zullen de kolonie al helpen, maar dan moet het wel duidelijk zijn hoeveel nesten er nu zijn om straks voldoende nestkasten op te hangen. De bewoners hebben geen last van de gierzwaluwen. Ze poepen niet uit het nest en leggen hun eieren gewoon op een richeltje onder de dakpannen.

Het zijn ook bijzondere vogels, want ze zitten hun hele leven in de lucht en landen alleen voor het broeden. Gierzwaluwen kan je herkennen aan het snelle vliegen en ze hebben de vorm van een boemerang.

Sloop van de woningen

De huizen van de wijk zullen binnenkort gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Uit het onderzoek dat Stek aan het begin van jaar liet uitvoeren bleek dat er geen gierzwaluwen zitten. Dat klopt omdat de vogels dan nog onderweg zijn naar hun broedplaats. Dit is de reden dat deze natuurliefhebbers zijn bijgesprongen en helpen met het in kaart brengen van de nesten.

Uit de krant