Een voorbeeld van een hennepkwekerij.
Een voorbeeld van een hennepkwekerij. Foto: archief

Gemeente sluit kwekerij met 460 hennepplanten

Algemeen

De burgemeester heeft 5 juli een bedrijfspand aan de Vinkenlaan laten sluiten vanwege een hennepkwekerij met 460 planten.

De gemeente grijpt stevig in, omdat zulke wietplantages risico's vormen voor de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn brandgevaar, onveilige situaties en gezondheidsproblemen. De planten zijn vernietigd en de eigenaar krijgt zes maanden lang geen toegang tot het pand. Bij het onderzoek dat aan de sluiting vooraf ging, was de politie betrokken. 

Zij kijkt daarbij ook breder, want een hennepkwekerij maakt vaak deel uit van georganiseerde handel in (soft)drugs. Politie en gemeenten werken nauw samen met andere overheden. Samen willen wij de illegale handel in (soft)drugs tegengaan.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit

Hennepteelt wordt gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder

Daarom staan de drie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met politie en het openbaar ministerie schouder aan schouder. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we de gemeenten veilig.

Uit de krant